Kenmerken van verschillende soorten brandhout.

Een houtkachel is een gezellige verwarmingsbron. Het soort brandhout dat je gebruikt, heeft een grote invloed op de kwaliteit van de verbranding en de warmteopwekking van je houtkachel of open haard. We onderscheiden hierin zachte houtsoorten en harde houtsoorten. We geven je hieronder een beschrijving en nuttige informatie over de diverse soorten brandhout.


Beuk als brandhout

Brandhout beuk; hardhout Beuk heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt veel voor in bossen.
Na het zagen en klieven deze harde houtsoort best op een beschutte plaats stockeren.

Stookwaarde Beuk: 8,6 GJ/m3 (Giga Joule / m3)
Soortelijk Gewicht: 750kg/m3

Eik als brandhout

Brandhout eik; ook hardhout Uitstekend brandhout, maar het moet - in tegenstelling tot andere houtsoorten - twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard zodat de regen de tannines kan verwijderen; vervolgens moet het nog één of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag.
Stookwaarde Eik: 8,6 GJ/m3 (Giga Joule / m3)
Soortelijk Gewicht: 750kg/m3

Haagbeuk en Es als brandhout

Brandhout haagbeuk en es Wil je vooral een hoge stralingswarmte, dan zijn haagbeuk, es, acacia en hout van fruitbomen absolute aanraders. Van al het hout uit onze streken, heeft haagbeuk het grootste calorisch vermogen, dus ook de grootste warmteafgiftecapaciteit.

Geef je meer om het spektakel van de vlammen dan om de warmte zelf, dan moet je brandhout van es of eik stoken.
Die houtsoorten hebben een afwisselende, knetterende verbranding.

Stookwaarde Haagbeuk en Es: 8,7 GJ/m3 (Giga Joule / m3)
Soortelijk Gewicht: 700kg/m3Berk als brandhout

Brandhout berk; ook zachthout genoemd. Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel : wordt vaak gebruikt om het vuur aan te maken. Wel ideaal voor mensen die een accumulerende kachel hebben waarin je enkele uren brandhout stookt om dan een hele dag van de warmteafgifte te genieten.

Stookwaarde Berk: 6,8 GJ/m3 (Giga Joule / m3)
Soortelijk Gewicht: 650kg/m3Welke soort brandhout u ook kiest, het moet goed droog zijn; vochtig hout geeft veel minder warmte : een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water. Sprinthout... - zo noemt men het jonge hout onmiddellijk onder de schors - kan tot 75% water bevatten.

Bovendien geeft vochtig brandhout veel rook af en weinig vlammen en veroorzaakt het sterke vervuiling van haard en schoorsteen. Om het drogen te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd; het hout moet worden bewaard op een afgedekte of tegen de regen beschutte, maar goed verluchte plaats.
Betalen bij levering

24/24u - 7d/7d Online bestellen

Beste keuze Prijs/Kwaliteit

Het hele jaar door ruime voorraad!

Lichte vrachtvoertuigen

Snelle levering - Afhaal ook mogelijk